Solutii de asigurare impotriva caderii de la inaltime si cresterea productivitatii si a mobilitatii

Lifeline orizontal suspendat (deasupra capului)

imag renania
Una din cele mai riscante operatiuni de lucru la inaltime o reprezinta urcarea pe cisterne, vagoane, diverse piese sau utilaje. Prima capcana o reprezinta probabil tocmai inaltimea nu prea mare, de regula de 3-4 metri. Atat muncitorii implicati in aceste operatiuni cat si factorii de decizie considera ca „nu este o inaltime periculoasa”, afirmatie care contravine atat normelor care stabilesc lucrul la inaltime ca fiind la inaltimi de peste 2m, cat si statisticilor privind accidentele. Al doua capcana o reprezinta conectarea centurii, cu ajutorul mijlocului de legatura, la baza de lucru. De exemplu, in cazul lucrului pe cisterne, conectarea mijlocului de legatura la structura cisternei. Un calcul simplu ne va arata ca in caz de cadere de pe o cisterna cu inaltimea de 4m, muncitorul ancorat de cisterna nu doar ca va cadea pana la sol, ci se va lovi violent de corpul cisternei in cadere.

img renania 2

Aceste riscuri pot fi eliminate cu ajutorul unui sistem lifeline orizontal, suspendat deasupra capului. Prinderea acestuia se face de o structura metalica existenta (copertina, hala) sau de o confectie metalica noua, iar lungimea sa va fi adaptata nevoii de deplasare pe orizontala a muncitorului. Caruciorul culisant se va deplasa pe cablu astfel, incat in permanenta sa fie deasupra capului lucratorului, evitand astfel riscul de pendulare in cazul in care acesta ar fi ancorat la distanta. Opritorul de cadere retractabil care face legatura intre caruciorul lifeline-ului si muncitor asigura deopotriva mobilitatea verticala, cat si blocarea instantanee in caz de cadere. Lucratorul astfel asigurat isi poate lua gandul de la urmarile unei potentiale caderi.
Sistemele orizontale suspendate proiectate si instalate de Vertiqual sunt fabricate in totalitate din inox, pentru o rezistenta indelungata in medii industriale si sunt Made in Switzerland. Cu aceeasi grija cu care au fost selectati furnizorii, sunt realizate atat proiectele adaptate fiecarei situatii, cat si instalarea si mentenanta lor.

Potentialii utilizatori ai acestor solutii sunt companiile la care se descarca materia prima sau se incarca produsul finit in autocisterne sau vagoane, dar si companiile care realizeaza mentenanta si constructie de vagoane, cisterne, piese de mari dimensiuni.

O galerie foto de la instalarea si testarea unui astfel de sistem AICI.

Dispozitive motorizate de escaladare

imag renania 3

Dispozitivele motorizate de escaladare sunt, la o prima vedere, unele din cele mai scumpe produse de alpinism utilitar. Imaginati-va insa activitatea de mentenanta in industria energiei eoliene, unde nu fiecare turbina are un lift in interiorul coloanei sale. Alpinistilor le ia prin metodele clasice de urcare in coarda, peste doua ore sa ajunga la generator in cazul lipsei liftului, efortul fiind extenuant. Insa chiar si la turbinele eoliene dotate cu lifturi interioare, mentenanta la palete se face tot din coarda, iar urcarile si coborarile pe o pala sunt continue. Totul in vantul puternic de la inaltimi de aproximativ 100 de metri.

imag renania 4

Cu ajutorul unui dispozitiv motorizat de escaladare, efortul si timpul de lucru sunt reduse la minim. Costul aparent al solutiei se transforma intr-o investitie a carei profit vine din productivitate si siguranta. Rezista cu succes celor mai vitrege conditii si sunt capabile sa ridice nu doar lucratorul, ci si intreg necesarul lui de scule si accesorii de lucru, pana la un total maxim de 250kg.
Potentialii utilizatori ai acestor solutii sunt companiile care realizeaza mentenanta celor peste 500 de turbine instalate deja in Romania, in cele peste 40 de parcuri eoliene, dar si companiile care realizeaza mentenanta retelelor de transport inalta tensiune.
Un clip video de utilizare cu succes a acestor dispozitive poate fi vizionat AICI.