De ce sa mergi in drumetii montane? Toate beneficiile trekking-ului

Multe persoane se simt depasite pana si de activitati normale precum alergarea usoara sau drumetiile montane. Ambele se pot practica si cand pregatirea fizica nu este dintre cele mai bune.

De-a lungul evolutiei sale, omul modern a devenit tot mai comod, tot mai sedentar si mereu in criza de timp. Ii este tot mai greu sa renunte la mijloacele de locomotie motorizate in favoarea mersului pe jos si pe bicicleta.

Noile ”obiceiuri” nu fac decat sa-i afecteze starea de sanatate fizica si mentala.

Te regasesti, oare?

Cati pasi trebuie sa faci zilnic pentru a fi sanatos?

Pentru multe persoane, alergarea si drumetiile au ajuns niste provocari mult peste limitele permise de o conditie fizica precara. Insa niciodata nu este prea tarziu sa-ti schimbi stilul de viata si sa-ti gasesti noi hobby-uri care sa te ajute sa imbini utilul cu placutul.

Chiar daca ai trecut de mult de prima tinerete, poti incerca excursii montane de o jumatate de zi. La orice varsta, te poti incumeta sa parcurgi pe jos cativa kilometri, stabilindu-ti ca obiectiv trasee mai lungi sau / si cu o dificultate sporita.

Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), este indicat sa parcurgi zilnic cel putin 7.000 de pasi. Numarul mediu ideal se invarte in jurul a 10.000 de pasi, echivalentul a 7 kilometri, de doua ori mai mult decat reuseste sa parcurga zilnic o persoana normala (mediu activa) in timpul activitatilor cotidiene.

Numarul ideal de pasi / zi, in functie de sex, pe grupe de varste, sta in modul urmator:

a. Barbati

  • 18-50 ani: 12.000
  • Peste 50 ani: 11.000

b. Femei

  • Sub 40 ani: 12.000
  • 40-50 ani: 11.000
  • 50-60 ani: 10.000
  • Peste 60 ani: 8.000

La fel de bine, poti merge la munte si sa faci trekking, o activitate la indemana tuturor, care aduce numeroase beneficii la nivel fizic si psihic.

Ce avantaje iti ofera excursiile montane?

Plimbarile pe carari de munte si trekking-ul sunt activitati benefice pentru toata lumea. Ajunge sa fie facute in baza unor parametri personali (stare de sanatate si varsta) si la momentul potrivit, fara suprasolicitarea inutila a organismului.

1. Te elibereaza de stres

Drumetiile montane, in stransa conexiune cu salbaticia naturii, inlatura stresul si anxietatea, stari ce caracterizeaza viata de zi cu zi. Este un prim beneficiu datorat contactului direct cu natura si nu trebuie desconsiderat.

Cand respiri aerul curat de munte, in organism au loc niste modificari ce induc starea de bine, anihiland factorii perturbanti. Totul se datoreaza stimularii sintezei de serotonina si de endorfine, asa-zisii ”hormoni ai fericirii”.

2. Te ajuta sa slabesti si sa-ti controlezi greutatea

Trekking-ul este o activitate recomandata pe tot parcursul anului. Se pare ca in timpul unei singure excursii la munte, dupa un traseu in urcare, consumul caloric depaseste cu 40 % consumul din timpul unei excursii la ses.

De asemenea, favorizeaza ”subtierea” depozitelor de adipozitati. Este adevarat ca cine merge sau alearga mai repede, consuma mai multe calorii. Insa ”sursa” caloriilor arse se schimba odata cu tipul efortului.

Cu cat efortul are o intensitate mai mare, creste consumul caloriilor provenite din carbohidrati. Insa diminuand intensitatea, corpul prefera sa ”apeleze” mai intai la rezervele de grasime.

3. Imbunatatesc aspectul exterior

Mersul pe jos este o activitate naturala, care se dobandeste treptat, fara sa implice miscari fortate. Imbunatatirea aspectului fizic corespunde cu usoare modificari sau mai bine-zis ameliorari ale aparatelor osteoarticular si muscular.

In general, trekker-ii au o conformatie atletica, cu muschii picioarelor (gambe, cvadricepsi, fesieri) bine definiti si tonifiati. Iar cei care obisnuesc sa foloseasca bete de trekking, isi mentin activa si musculatura bratelor si a partii superioare a corpului.

In plus, pasionatii de drumetii montane au o foarte buna mobilitate articulara. Miscarea continua a articulatiilor favorizeaza elasticitatea ligamentelor si tendoanelor. Astfel, exista putine riscuri de intinderi.

Beneficii vizibile se inregistreaza si la nivelul aparatului osos. Tesuturile se mentin compacte si scad riscurile sa se deterioreze. De exemplu, sunt rare cazurile in care un trekker poate suferi de osteoporoza.

4. Cresc eficienta aparatelor cardiovascular si respirator

Sunt notabile diferentele dintre aparatul cardiovascular si cel respirator al unei persoane active, care merge pe munte si al unui sedentar. Peretii inimii, expusi la efortul prelungit, nu foarte intens, se ingroasa si se intaresc, permitand ca la fiecare pulsatie, inima sa poata pompa mai mult sange.

Fenomenul se poate ”traduce” prin reducerea frecventei cardiace si ”conservarea” muschiului cardiac. Este ca si cand ai avea un automobil care reuseste sa parcurga mai multi kilometri cu aceeasi cantitate de carburant.

Treptat, pe masura ce te antrenezi, creste si gradul de rezistenta la oboseala. Practic, drumetiile montane faciliteaza oxigenarea tesuturilor, imbunatatesc functia respiratorie si contribuie la prevenirea unor patologii cardiovasculare grave (ictus, infarct).

Poate ca nu ti-e foarte clar de ce ar trebui sa mergi mai des la munte. Pentru a te convinge, iti propunem sa o faci cat mai curand, insa nu inainte sa te echipezi corespunzator cu imbracaminte si incaltaminte de drumetii.

Sursa: blogalpin.info