Esti predispus la alergii? Afla cat de periculos este praful de casa

Incidenta alergiilor este tot mai mare, aceasta problema atingand proportii pandemice. Doar la nivel european, circa 150 de milioane de persoane sufera de cel putin o alergie. Mai mult, bolile alergice afecteaza 15%-30% din populatia tarilor dezvoltate. Estimarile arata ca reactiile alergice vor fi tot mai des intalnite: potrivit Academiei Europener de Alergie si Imunologie Clinica, peste 15 ani cel putin unul din doi europeni va suferi de un tip de alergie.

De ce facem alergii?

Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi oferit cu exactitate nici de experti. Printre factorii incriminanti sunt insa enumerati urmatorii: expunerea tot mai ridicata la proteine animale (cainii si pisicile de casa), fumatul, poluarea atmosferica, scurtarea duratei alaptarii la san si introducerea precoce a laptelui de vaca. In mod paradoxal, bolile alergice au o incidenta mai scazuta in randul persoaneor care au o alimentatie deficitara, o frecventa marita a bolilor infectioase, cu alte cuvinte la cei aflati la baza societatii – cu venituri mai mici.
Care este cauza alergiei la praful de casa?
Potrivit specialistilor, o raspandire foarte mare in randul alergenilor o au acarienii, care sunt fiinte microscopice inrudite cu paianjenii. Acestia sunt prezenti in praful de casa si cauzeaza acest tip de alergie.
Stii ca ai alergie la praful de casa daca:
– Stranuti
– Ai mancarimi nazale
– Ai secretii nazale apoase
– Suferi de obstructie nazala
– Ai mancarime palatinala
– Lacrimezi, ai mancarimi oculare, ochi rosii sau pleoape inflamate
– Ai eruptii cutanate fugace, rapide, umflaturi
*Trebuie mentionat faptul ca simptomele enumerate mai sus nu se manifesta neaparat simultan.
De fapt, sunt trei forme de manifestare ale alergiei la praful de casa:
1) Rinita alergica – reactia alergica se manifesta la nivelul mucoasei nazale. Simptomele asociate cu aceasta forma de manifestare sunt: stranutul, rinoreea (secreţie apoasă abundentă la nivelul nasului), pruritul nazal (mâncărime la nivelul nasului), înfundarea nasului şi altele. De regula, aceste simptome se manifesta pe parcursul intregului an, insa persoanele afectate pot simti agravari sau ameliorari temporare.
2) Conjunctivita alergica – alergia se manifesta la nivelul mucoasei oculare si insoteste, de obicei, rinita prin alergie la praful de casa. Simptomele cel mai des intalnite sunt: senzaţia de usturime la ochi, lăcrimare excesivă şi altele.
3) Astmul alergic – o forma particulara de ast, asociata cu reactia alergica la praf. Crizele astmice apar cel mai des in timpul noptii, mai cu seama in incaperi cu umiditate ridicata si mult praf.

Iata ce poti face daca ai alergie la praf: in primul rand, asigura-te ca mentii locuinta curata, aeriseste regulat si sterge praful cat de des poti. Locuinta murdara creste riscul alergiei la praf. Cu toate acestea, procedeele obisnuite de curatenie nu duc la inlaturarea acestei afectiuni alergice – de aceea este recomandat sa elimini sursele de umezeaza, sa folosesti asternuturi din tesaturi usor de spalat, sa nu stai in locuinta cand se face curatenie daca stii deja ca ai alergie la praf, sa folosesti aspiratorul si nu matura, sa renunti la covoare sau draperii grele si sa indepartezi din casa obiectele care retin praful – bibelouri, mileuri. In afara de controlul expunerii la praf, este recomandata evictia – cum o numesc specialistii, dar si administrarea medicamentelor antialergice sau vaccinuri alergenice.

Surse: sanatateplus.ro, csid.ro.