10 lucruri necesare in drumetiile montane de toamna

Situatia se schimba o data cu venirea toamnei iar amatorii de drumetii cu siguranta au o lista care nu lipseste din buzunar. Provocarea este mai mare comparativ cu sezonul de vara iar ce iei cu tine trebuie atent analizat. Trebuie sa fii pregatit sa intampini frigul pentru a te bucura in totalitate de peisajele superbe de toamna si de zilele de hiking.

1. Un rucsac mai mare

Trebuie sa fie ceva mai mare deoarece lucrurile pe care le iei cu tine sunt mai multe de aceasta data. Un sac de dormit mai calduros de regula ocupa mai mult spatiu (exceptie fiind cele cu puf extrem de compresibile). Compartimentele externe la care ai acces mai usor sa fie umplute cu gustari la indemana si imbracaminte extra pentru orice urgenta.

2. Sac de dormit

Sa fie neaparat de 3 sezoane si sa se incadreze pentru o temperatura de confort de (-12) – 1 grad C.

3. Saltea autogonflabila

Chiar daca ai cel mai calduros sac de dormit din lume o saltea va face diferenta! Fara aceasta nu vei simti caldura sacului de dormit ci doar pamantul rece de sub tine. Trebuie sa mentii si greutatea in limite normale, astfel ca alege o saltea usoara cu o grosime de 3 – 5 cm.

4. Cortul

Cel de 3 sezoane face fata cu brio iar interiorul prevazut cu aerisire sau usi partiale din plasa respira mult mai bine. Un cort bun nu permite formarea condensului in interior si este prevazut cu ventilatie.

5. Caciula si manusile

Sunt obligatorii si alege-le in functie de cat de frig se anunta. Recomandam cu incredere o esarfa multifuctionala ce poate fi usor transformat in esarfa, fular, cagula sau bentita. Manusile din polartec sau lana sunt extrem de apreciate in varf de munte!

6. Frontala

Zilele sunt mai scurte iar daca ai calculat gresit timpul sau te-ai abatut putin de la traseu si te prinde noapte trebuie sa ai o solutie. Alege o frontala pentru orice eventualitate. Este usoara si te scuteste de schimbarea bateriilor o lunga perioada de timp.

7. Bocanci

Nu ai nevoie de cei de iarna inca, un model de 3 sezoane cu o pereche de sosete termice din lana sunt combinatia perfecta. Lana Merinos face minuni si in cazul sosetelor. Alege sosete care tin de cald, nu te lasa sa transpiri si nu capata mirosuri neplacute. In plus, bocancii functioneaza bine cu o pereche buna de sosete. Ai loc pentru bocanci in sacul de dormit? Incearca sa-i tii cu tine peste noapte pentru un start calduros dimineata!

8. Imbracamintea de corp

Sa tina de cald si sa elimine transpiratia. Din lana Merinos 100% sau combinatia cu sintetic ofera rezultatele cele mai bune. Asa cu siguranta nu racesti si daca te supraincalzesti poate fi singurul strat pe care il folosesti.

9. Un softshell

Cu protectie la vant si ploaie care sa elimine transpiratia si sa nu te supraincalzesti in mers. Un model de softshell cu aerisiri sub brat, usor  si calduros este recomandat.

10. Geaca cu protectie waterproof

Daca iti trece apa prin haine nu prea mai ai cum sa-ti tii corpul cald. O geaca termica de munte si impermeabila trebuie sa fie la indemana. Poti alege un model cu membrana, care sa respire si sa fie si temica in acelasi timp.

Sursa: ProAlpin