Cum să faci un bagaj eficient

Nu e destul să ai un rucsac bun. Foarte important e să știi să pui lucrurile în el, să cunoști cum se face bagajul într-un mod eficient.

Rucsacul de tură ar trebuie să fie confecționat din material impermeabil sau tratat pentru a fi impermeabilizat; pe vremuri rucsacii buni erau făcuți cordură sau oxford (preferabil cordura, între timp au mai apărut și materiale destul de bune și mai ieftine). Cordura este un material foarte rezistent la uzură, mult mai dur decât clasicul „plastic” intalnit la rucsacii obisnuiti din comert. Poate fi util ca rucsacul să aibă o culoare vie (roșu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat să nu se folosească rucsacii de tip vechi cu cadru metalic sau ranițele militare, deoarece in zilele noastre exista materiale mai performante care oferă atât un comfort suplimentar cât și o mai mare ușurință în folosire.

Cum se aranjeaza rucsacul?

Pentru a nu avea probleme dacă mergeți pe ploaie, este indicat ca hainele și sacul de dormit se le puneți în pungi de plastic.

Sunt câteva principii de care trebuie să ții cont când faci bagajul: distribuirea greutății, ușurința accesului la cele mai folosite lucruri, grija ca unele obiecte să nu se spargă/rupă.

Împărțirea optimă a greutății în rucsac (în turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:

1. Jos se așează lucrurile ușoare (și sacul de dormit)

2. Urmează cele cu greutate medie

3. În dreptul omoplaților se așează ce este mai greu

4. La exterior se așează lucruri ușoare

5. Trusa medicală trebuie să fie cât mai la suprafață

În mod normal, fără greutate în spate, centrul de greutate este undeva în dreptul abdomenului. Acest lucru tinde să se schimbe când purtăm o greutate în spate, și pentru a ne echilibra ne aplecăm înainte. Dacă greutatea e în spate – jos, în dreptul bazinului, ca să ne echilibrăm ne vom apleca mai puternic; în schimb, dacă greutatea este în dreptul omoplaților sau puțin mai jos, ea este mai aproape de centrului natural de greutate, deci aplecarea va fi mai mică, iar în ture lungi acest lucru ne va da un mai mare comfort.

Dacă pui lucrurile grele prea sus, te vor dezechilibra prea ușor, fii atent/ă și la acest aspect.

Folosește legăturile din dreptul brâului, astfel greutatea pe umeri va fi mai mică. Strânge bine legăturile, ca bagajul să nu se miște în toate direcțiile, cum ar vrea el.

Obiectele casante (ia cât mai puține din astea cu tine) trebuie băgate între haine, să nu se lovească și sa se spargă.

Lucrurile la care vrei să ai acces des le vei pune ori in buzunarele rucsacului, ori deasupra. Nu îți dorești ca pentru un pachet de servețele să desfaci jumătate de bagaj.

Folosește tot spațiul rucsacului, nu lăsa spații goale. Încearcă pe cât posibil să ai totul în rucsac și să nu ai alte „anexe” (plase) fiindcă la drum sunt foarte incomode și te vor obosi, asta pe lângă faptul că ai șanse să se rupă. Pliază bine de tot hainele, să ocupe cât mai puțin loc. Dacă cumva în rucsai ai luat o cană din plastic sau aluminiu, în ea poți băga alte obiecte, economisind spațiu. Aceast lucru îl poți aplica la toate obiectele cu spații în interior, inclusiv în perechea de rezervă de bocanci poți băga diverse chestii mai mici.

Probabil o regulă de aur este următoarea:
Nu lua lucruri inutile în călătorie, orice gram în plus contează (ex: 3 perechi de pantofi, rochie de seara, super-trusa de machiaj). Știu că va fi greu, dar parada modei chiar se ține altundeva.

Sursa: drumliber.ro