Ce trebuie sa stim pentru a supravietui unei avalanse?

Avalansele pot fi cosmarul celor care practica schi off-piste si nu numai. Din fericire, cu putin noroc si ceva cunostinte legate de tehnici de supravietuire, exista sanse mari sa scapam cu viata in urma unei astfel de furii a muntilor.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti daca ai de cand sa practici schi off-piste anul acesta.

1. Purtati un dispozitiv care va va permite sa fiti salvat   

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te pregatesti pentru orice situatie din timp. Mai exact, inainte de a urca pe munte cumpara-ti un dispozitiv special care le permite salvamontistilor sa salveze victimele dintr-o avalansa.

2. Incercati sa stati cat mai sus

Orice ai face, este important sa incerci sa „inoti” spre partea superioara a avalansei pentru a nu risca sa fi prins sub ea. Daca „inotatul” pare prea dificil, atunci va puteti trage violent spre suprafata. Important este ca, indiferent de situatie sa va straduiti sa ramaneti in partea de sus a cascadei de zapada.

3. Ramaneti cu o mana ridicata

Desigur, este usor de spus si greu de realizat, dar incercati sa tineti o mana deasupra capului in timp ce avalansa va poarta cu ea. Acest lucru v-ar putea aduce doua beneficii. Pe de-o parte, echipei de salvare ii va fi mai usor sa va gaseasca, daca aveti norocul ca mana sa va iasa din zapada, iar pe de alta parte, dumneavoastra va veti putea da seama in ce directie trebuie sa sapati pentru a iesi la suprafata.

4. Scuipati 

In mod normal, scuipatul nu este tocmai un comportament acceptat, dar daca sunteti prin intr-o avalansa acesta v-ar putea salva viata. Imediat ce avalansa ia sfarsit, faceti repede loc la nivelul fetei. In primul rand, acest lucru va va ajuta sa respirati. In al doilea rand, in asa fel veti avea loc sa scuipati, iar in functie de locul in care gravitatia va poarta saliva va puteti da seama in ce directie trebuie sa sapati pentru a iesi de sub zapada.

5. Pastrati-va calmul

In mod normal, in astfel de situatii oamenii intra in panica, insa este esential sa va pastrati calmul. In majoritatea cazurilor, victimele au cam 15 minute, timp in care isi pot face loc pentru a respira. Insa, panica accelereaza respiratia si scurteaza timpul pe care il avem pentru a ne salva.

Sursa: descopera.ro