Meteosensibilitatea – dependenta de capriciile vremii

Se crede ca meteosensibilitatea, care nu este altceva decat o reactie a organismului, uneori destul de dura, la schimbarile meteorologice bruste, afecteaza mai ales persoanele care-si petrec cea mai mare parte a timpului in spatii inchise. Iesind rar din casa, organismul isi pierde capacitatea de adaptare la transformarile vremii si de aici apar o serie intreaga de probleme care influenteaza sanatatea, ducand la disconfort.

Persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, ametesc, sunt agitate si nervoase, nu se pot concentra, sunt complet dezinteresate de ceea ce se intampla in jurul lor, sunt chinuite de dureri de oase, dar si de insomnie. Toate aceste neplaceri dispar odata ce vremea se stabilizeaza.

Cand afara este foarte frig ori excesiv de cald, dar mai ales in perioadele de tranzitie, cum este cea prin care trecem, bolile latente de care sufera unii oameni se pot acutiza din cauza diferentelor bruste de temperatura si a deviatiilor de presiune atmosferica.

De cele mai multe ori, meteodependentii anunta cu mai multa precizie schimbarile de vreme decat meteorologii, deoarece le sunt activate o serie de boli existente, precum reumatismul si, daca stiu sa interpreteze mesajele care li se transmit odata cu aceste dureri, pot spune cand ploua ori daca se modifica temperatura.

La persoanele tinere si sanatoase impactul schimbarilor meteorologice bruste poate trece, de cele mai multe ori, neobservat.

Dependenta de vreme, anticiparile meteo, durerile reumatice care-l chinuiesc pe meteosensibil nu sunt simptome ale unei boli, ci o stare care trece, se normalizeaza odata ce organismul se adapteaza noilor conditii.

Simptomele tipice sunt durerile de cap, migrenele, sufocarile, ametelile, starea de slabiciune, irascibilitatea sau transpiratiile excesive. Creste tensiunea arteriala, apar palpitatii si senzatia de sufocare si de greutate din piept. Din pricina aerului rece si umed, durerile reumatice si de articulatii devin adesea de nesuportat.

Specialistii spun ca schimbarile atmosferice au influenta si asupra echilibrului psihic al meteodependentilor. Toamna, anotimp de tranzitie, ca si primavara, de altfel, meteosensibilii sufera mai mult ca oricand.

In astfel de situatii, cel mai indicat este sa-ti pastrezi calmul, sa inveti sa te cunosti, spionandu-ti atat fizicul, cat si psihicul si, mai ales, sa te informezi. Un ceai calmant, un dus cald, urmat de un masaj, partial sau total, o lectura usoara si placuta pot fi cele mai puternice leacuri.

Ceaiul de sanatoare, cel mai potrivit

Studiile arata ca dintre plantele medicinale, tratamentul cu sunatoare este cel mai indicat in asemenea perioade. Persoanele care sufera din cauza vremii pot apela cu incredere la sunatoare, deoarece planta are ca efect un tonus psihic pozitiv, vioiciune si optimism. Infuzia de sunatoare, o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita ori un pliculet de la plafar, are efecte calmante.

Si nu te izola, nu sta in casa. Iesi si infrunta vremea cu curaj chiar daca ploua, bate vantul si e frig. Mergi intr-un parc si rasfata-ti ochii cu coloritul unic si inimitabil al frunzisului, mergi in piata, nu sa cumperi, dar sa privesti si sa simti in nari aroma verde a primelor plante iesite din mustul zapazii, sau opreste-te la gardul unei scoli si priveste-i pe copiii care se joaca, nepasandu-le lor de capriciile vremii.

Sursa: ziare.com