Ce este astenia de primavara si cum ii facem fata?

Senzatia de oboseala si de slabiciune pe care unele persoane o resimt in aceasta perioada este, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la conditiile noului sezon.

Dupa o perioada in care am fost obisnuiti sa stam mai mult in casa si sa consumam preponderent alimente conservate, este posibil sa ne confruntam cu o stare de slabiciune fizica, de oboseala permanenta si nejustificata, precum si cu dureri de cap si cu dificultati de concentrare. Toate aceste stari definesc astenia de primavara, care, in opinia medicilor, este consecinta iesirii din hibernare si a efortului de adaptare a organismului la noile conditii de viata. „In acest sezon, schimbam stilul de viata sedentar cu unul mai activ, cu plimbari mai dese in aer liber, ne expunem mai mult la lumina solara si incepem sa consumam mai multe verdeturi in detrimentul alimentelor conservate. Trecem, asadar, printr-o perioada de adaptare, iar organismul unor persoane se poate resimti”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru, din Bucuresti.

Ce modificari hormonale au loc

Potrivit unei teorii, astenia de primavara este cauzata de scaderea concentratiei de beta endorfine din plasma sangvina. Beta endorfinele sunt hormoni care, in concentratie ridicata, induc o stare de bine si au o actiune calmanta. Se pare insa ca acesta nu este singurul hormon al carui nivel este influentat la schimbarile pe care le presupune noul sezon. Si hormonul stimulator al melanocitelor (MSH), secretat de glanda pituitara, este influentat. Eliberarea acestuia depinde, printre altele, si de expunerea la lumina, care este mai mare primavara. Hormonul MSH stimuleaza productia si eliberarea melaninei, pigmentul pielii, insa are si alte roluri in organism. Studiile mai recente au aratat ca, in concentratie mare, el scade apetitul, lucru care explica de ce unele persoane simt ca nu au pofta de mancare la trecerea de la iarna la primavara. Persoanele sedentare, mai vulnerabile Trecerea de la un anotimp la altul poate sa nu fie resimtita de cei care sunt in permanenta activi din punct de vedere fizic si de persoanele viguroase, care nu au probleme de sanatate. Sedentarii insa, care lucreaza in interior, la birou, vor resimti oboseala si slabiciunea fizica. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la astenie, comparativ cu barbatii, pentru ca au o vulnerabilitate fizica si emotionala mai mare. Un sondaj realizat in urma cu doi ani de compania Mercury Research sustinea ca reprezentantele sexului feminin sunt de doua ori mai predispuse la astenie si ca patru din zece romance se confrunta cu simptomele specifice acesteia. Din categoria persoanelor care se simt lipsite de energie la inceput de primavara fac parte si bolnavii cronic, deoarece adaptarea organismului implica pentru ei un efort mai mare. „Totusi, vulnerabilitatea este foarte variabila de la o persoana la alta, asa incat este destul de dificil sa spunem cu certitudine cine se va confrunta cu simptomele asteniei”, mai spune medicul Calin Ciubotaru.

O provocare pentru psihicul fragil

Pentru persoanele cu un temperament melancolic sau coleric, schimbarea de sezon poate sa declanseze o tulburare depresiv-anxioasa care, ignorata, risca sa se transforme intr-o depresie in toata regula. Lumina soarelui este un factor protector pentru psihic, dar, pe de alta parte, si modificarile metabolice au consecinte asupra sistemului nervos. „Anumiti oameni reactioneaza paradoxal la cresterea cantitatii de lumina. Ei pot sa interpreteze gresit efortul de adaptare depus de organism. Iar pentru ca schimbarea ii dezechilibreaza, pot deveni mai iritabili, mai anxiosi, chiar daca schimbarea in sine este benefica”, explica Lena Rusti, psiholog psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucuresti. Astenia psihica se manifesta prin instabilitate emotionala (persoana trece brusc de la o stare emotionala la alta si simte adesea nevoia sa planga). Alte simptome specifice sunt dispozitia anxioasa si nervoasa, oboseala si scaderea semnificativa a stimei de sine. Afecteaza mai ales persoanele care muncesc in conditii de stres crescut.

Fii realist si responsabil!

Motivele asteniei psihice de primavara variaza de la o persoana la alta. Pentru unele, este vorba de revenirea la cruda realitate, dupa sperantele pe care le-a adus inceputul de an. Aceste persoane se deprima pentru caobserva ca nimic nu s-a schimbat in bine. Specialistii le recomanda sa isi asume problemele cu responsabilitate si sa dea dovada de mai multa disciplina si de respect pentru propria persoana. 40% din femeile din Romania sufera de astenie de primavara, potrivit statisticilor.

Nu ignora simptomele!
Dupa cum ne spune psihologul Bogdana Bursuc de la clinica Mind Institute din Bucuresti, specialistii trateaza un numar mai mare de probleme psiho-emotionale in timpul iernii si al verii, si nu in anotimpurile de tranzitie. „Astenia de primavara este un fenomen ultracunoscut, incat este posibil ca multe persoane sa resimta tot felul de probleme psihice in aceasta perioada, dar pe care le pun pe seama asteniei de primavara, motiv pentru care nu ajung la psiholog sau la medic”, ne spune psihologul Bogdana Bursuc.

Iata cum reduci disconfortul

Practica exercitii fizice.
Ele ajuta metabolismul si, pentru ca stimuleaza secretia de endorfine, imbunatatesc starea psihica. Atentie insa! Exercitiile prea solicitante pot avea efectul invers celui scontat, epuizand si mai mult organismul. Persoanele cu boli cronice trebuie sa ceara sfatul unui medic inainte de a face orice tip de miscare.

Petrece mai mult timp in aer liber.

Plimbarea sub soarele de primavara stimuleaza creierul nu doar prin cresterea fluxului de sange oxigenat, ci si prin stimularea producerii de serotonina, substanta care genereaza o stare psihica de bine.

Suplimentele alimentare aduc energie.

Laptisorul de matca si polenul au efect energizant si tonic pentru sistemul nervos. Suplimentele cu fier pot fi si ele utile in caz de oboseala si de slabiciune. La trecerea dintre anotimpuri se mai poate face o cura cu drojdie de bere. Aceasta contine vitamine din grupul B, care combat starile depresive si nervozitatea, precum si fier, util in caz de oboseala.

Evita alimentele care obosesc organismul.

Acesta consuma o cantitate mare de energie pentru a metaboliza grasimile, prajelile si produsele rafinate de tipul fainii albe si zaharului. Prin urmare, exclude din dieta aceste alimente daca nu vrei ca starea de epuizare sa se accentueze.

Consuma cat mai multe cruditati.

Imediat ce apar zarzavaturile in piata, revino la obiceiul de a-ti face cumparaturile de la producatorii traditionali. Spanacul, stevia, urzicile si leurda sunt bogate in substante ce revitalizeaza organismul. Au efect vitaminizant si diuretic si stimuleaza purificarea ficatului. Consuma-le sub forma de salate. Daca suferi de probleme digestive, precum gastrita, ulcer sau colon iritabil, introdu cu prudenta cruditatile in dieta, pentru ca schimbarea brusca poate avea efect iritant.

Inlocuieste cafeaua cu ceai verde.

Daca ti-ai facut un obicei din a-ti dubla portia de cafea pentru a te pastra pe linia de plutire, inlocuieste suplimentul de cafea cu ceai verde. Este unul dintre cele mai eficiente energizante naturale.

Dormi suficient.

In aceasta perioada, organismul trebuie ajutat sa se adapteze, iar odihna ii asigura refacerea de care are nevoie. Dormi cel putin sapte ore pe noapte daca vrei ca nivelul de energie din timpul zilei sa fie optim.

Sursa: adveraul.ro