5 motive pentru care antioxidantii nu pot lipsi din alimentatia ta

Energia, vitalitatea si sanatatea sunt pe primul loc tot anul, insa vara sunt cu atat mai importante. O alimentatie bogata in antioxidanti are un rol definitoriu in prevenirea si incetinirea procesului de imbatranire, intarirea sistemului imunitar, protejarea impotriva radicalilor liberi (responsabili pentru aparitia ridurilor) si mentinerea sanatatii inimii.
Iata 5 motive pentru care antioxidantii sunt indicati in sezonul estival.
1. Coenzima Q10 – Cunoscuta si ca „antioxidantul inimii sanatoase” pentru ca reface ADN-ul deteriorat si este folosita in tratamentul si prevenirea bolilor cardiace. In plus, ajuta la prevenirea bolilor Alzheimer sau Parkinson. Este prezenta in cantitati importante in uleiul de soia, sardine, alune, carnea de bovine si fructele de mare.
2. Vitamina C – Are un rol important in functionarea corecta a sistemului imunitar si stimularea capacitatii de regenerare a organismului. Vitamina C ajuta la evitarea complicatiilor prenatale si joaca un rol important in producerea colagenului din piele.
3. Vitamina E – Aceasta vitamina stopeaza procesul de imbatranire, ajuta la hidratarea pielii, reduce aparitia cicatricilor si a arsurilor si intareste sanatatea ochilor. Cele mai clare semne ale deficitului de vitamina E sunt cele legate de probleme digestive, furnicaturi, amortirea bratelor sau picioarelor si incetinirea vindecarii ranilor. Vitamina E poate fi asimilata din alimente precum uleiul de germeni de grau, seminte de floarea-soarelui si de mustar, alune, nuci, galbenus si unt.
4. Betacarotenul – Are un rol deosebit in prevenirea cancerului, prin anihilarea radicalilor liberi si „dizolvarea” substantelor canceroase provenite din mediul extern. De asemenea, joaca un rol important in combaterea aterosclerozei, deoarece impiedica oxidarea lipoproteinelor de mica densitate (colesterolul LDL) reducand riscul aparitiei acestei boli si in consecinta al producerii infarctului miocardic. Il poti gasi in: morcovi, cartofi dulci, spanac, dovlecei, caise, piersici, nectarine, mango, papaya.
5. Resveratrol – Acest antioxidant are o actiune extrem de puternica, fiind de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Resveratrolul se regaseste preponderent în strugurii rosii, afine, mure, vin si must.

Sursa: csid.ro.