Sofatul in conditii de ceata accentuata

Ceata este foarte periculoasa pentru ca limiteaza campul vizual, iar depistarea unor eventuale situatii de risc se face mult mai greu, lasandu-i soferului un timp de reactie mult mai scurt. La fel ca in situatiile descrise mai sus, viteza redusa si stilul de condus preventiv sunt esentiale pentru evitarea unor accidente.

 

In momentul in care va deplasati in conditii de ceata densa este absolut necesar sa activati farurile de intalnire si luminile de ceata, pastrand o distanta suficienta fata de vehiculul din fata pentru a preintampina situatiile de urgenta. Nu trebuie sa folositi faza lunga pentru ca vizibilitatea in aceasta situatie va fi si mai redusa.

 

Sticla farurilor trebuie sa fie curata, pentru ca murdaria scade eficienta proiectoarelor cu pana la 30%. La fel, trebuie sa va asigurati ca aveti suficient lichid de stergere a parbrizului, iar stergatoarele functioneaza in parametri optimi.

 

In afara localitatilor, depasirile pe timp de ceata sunt cele mai periculoase. Este recomandata in astfel de situatii mersul in coloana, dar cu mentiunea ca trebuie sa pastrati o distanta corespunzatoare fata de masina din fata. In cazul in care depasirea este absolut necesara, trebuie sa va asigurati temeinic in avans.

 

Pe timp de noapte, cand ceata este foarte densa, in afara localitatilor acolo unde drumul nu este iluminat, puteti folosi si luminile de avarie pentru a-i atentiona pe ceilalti soferi de prezenta dvs. pe carosabil.

 

Si nu uitati, pe timp de ceata oprirea si stationarea pe partile carosabile este strict interzisa in afara localitatilor. In situatii de urgenta, masina trebuie scoasa pe acostamentul drumului. In localitati, atentia trebuie sa fie sporita din cauza biciclisitlor sau a atelajelor care nu sunt, de cele mai multe ori, semnalizate corespunzator.

Sursa: hotnews.ro