Sfaturi pentru soferii care pleaca la drum in conditii de ploaie si acvaplanare

Multi soferi nu realizeaza cat de periculoase pot deveni drumurile pe timp de ploaie. Atunci cand ploua, drumurile devin alunecoase, iar vizibilitatea este mult redusa. In plus, atunci cand cantitatile de precipitatii cazute sunt semnificative, pot aparea acumulari de apa pe carosabil care pot duce la fenomenul de acvaplanare.

Un fenomen particular, dar la fel de periculos, se petrece atunci cand ploaia se amesteca cu praful sau pamantul de pe carosabil, formand mazga. Atunci drumul poate deveni la fel de periculos ca unul care este acoperit cu polei.

La fel ca in cazul unor drumuri acoperite cu zapada, este indicat sa nu circulati cu viteza mare si sa pastrati o distanta suficienta pentru a putea frana in conditii de siguranta. Trebuie tinut cont ca eficienta sistemului de franare scade in conditii de umezeala. O viteza de deplasare mare, coroborata cu vizibilitatea redusa, distanta de franare mai mare si alte elemente neprevazute pot insemna reteta unui dezastru.

Un alt sfat e sa aprindeti luminile de intalnire si in oras, pentru a fi cat mai vizibil pentru participantii la trafic chiar si pe timp de zi.

O problema majora sunt gropile din asfalt frecvente,  care reprezinta un real pericol pe timp de ploaie, atunci cand vizibilitatea lor este scazuta. Viteza redusa este esentiala in acest caz, iar dvs trebuie sa circulati cu atentie sporita si cat mai aproape de axul drumului pentru a evita eventuale neplaceri costisitoare.

Un alt aspect important pe timp de ploaie este acela ca trebuie sa circulati cu atentie sporita la pietoni. In apropierea statiilor mijloacelor de transport in comun viteza trebuie redusa, pentru a evita stropirea pietonilor. Reflexele de sofer dobandite in urma experientei sunt la fel de importante ca si preventia la volan.

In caz de acvaplanare

Fenomenul de acvaplanare semnifica practic, ca anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existand o pelicula de apa. In aceste conditii, controlul autovehiculului devine aproape imposibil. In general, acvaplanarea apare cand doua situatii se intrunesc: apa pe carosabil, coroborata cu viteza mare de deplasare a autovehiculului.

 

Problema in cazul acvaplanarii este aceea ca pana cand nu reduceti viteza este aproape imposibil sa controlati masina, ceea ce inseamna un risc crescut de accident. Pentru a evita un astfel de incident, este esential sa nu circulati cu o viteza mare si sa va asigurati ca anvelopele nu sunt foarte uzate. Dar daca totusi se intampla ca masina sa acvaplaneze, in acel moment nu trebuie apasata frana, iar piciorul trebuie ridicat de pe acceleratie.

Sursa: hotnews.ro