Curatenia dulapurilor de haine – Cum o abordezi?

Fiecare dintre noi avem haine pe care le purtam frecvent si haine de care am uitat complet. Haine pe care fie le-am dona, fie le-am… arunca, daca nu pot fi reciclate (si daca ne-am aminti de ele). Toate ascunse intr-un dulap devenit asa, un soi de gaura neagra a dormitorului. Daca e timpul pentru curatenia dulapurilor de haine, ai nevoie de strategie. Nu e tocmai usor sa reinstaurezi ordinea, dar cata vreme te-ai hotarat, nu trebuie decat sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari…

La ce renunti si ce pastrezi?

Dezordinea troneaza in dulapurile tale si pentru ca ai prea multe lucruri, unele complet inutile. Ca sa te organizezi mai usor, este bine sa lucrezi doar cu ce ceea ce va ramane, in final, in dulap. Incepe, asadar, prin a alege la ce renunti.

Ce mici reparatii sunt necesare?

Odata golit dulapul, sterge praful si curata fiecare raft, sertar sau bara. Verifica balamalele usilor, sinele sertarelor si eventualele suruburi slabite. Iar la final, sterge praful si pe blaturile exterioare, mai ales pe cel dinspre tavan.

Ce modificari de design ti-ar placea sa faci?

Cu cat interiorul dulapului este mai atractiv, cu atat iti va parea mai rau sa faci dezordine in el. Profita de ocazie si vopseste-l intr-o culoare care te binedispune, monteaza niste corpuri de iluminat si chiar si o oglinda interioara.

Cum ai vrea sa iti organizezi hainele?

Aici s-ar putea sa fie mai dificil, pentru ca sunt foarte multe categorii pe care le poti avea in vedere. Pentru inceput, pune accent pe hainele de sezon, pe care le asezi apoi pe culori, pe tipuri de vestimentatie (office, casual etc.) sau destinatie (de lucru, de ocazie, de casa), pe categorii (fuste, rochii, camasi, paltoane), pe dimensiuni si chiar in functie de grosime – cele mai voluminoase la baza, pentru a nu destabiliza hainele impaturite si dispuse pe verticala.

Cati membri ai familiei impart acelasi spatiu?

In functie de cate persoane au acces si ce depozitezi, vei descoperi noi optiuni de organizare. Separa hainele tale de ale partenerului, hainele de lenjerie sau de alte articole ce tin de casa (cearsafuri, prosoape, fete de masa), pune pantofii jos (cei mai folositi) si sus  (cei pentru sezonul urmator), si grupeaza posetele pe un raft al lor, umplute cu hartie, ca sa isi pastreze forma.

Ce fel de accesorii de depozitare iti sunt necesare?

Curatenia dulapurilor de haine implica si o mai buna organizare, care sa rezolve problemele de spatiu si expunere. S-ar putea sa ai nevoie de umerase noi, cutii de plastic, separatoare din panza etc. Sau sa vrei sa suplimentezi rafturi, sa montezi cutii pe suport de glisare sau o  noua bara de umerase si orice altceva te-ar putea ajuta.

Cum poti pastra prospetimea dulapurilor de haine?

De la simplele odorizante de camera la popularele amestecuri de flori si frunze uscate si parfumate cu uleiuri volatile, poti sa iti parfumezi dulapul in foarte multe feluri. Iar daca vei reusi sa mentii rafturile cat de cat aerisite, ca tesaturile sa nu fie complet lipite una de alta si sa poata circula aerul, parfumul detergentului sau al balsamului de rufe se va pastra mai mult timp.

Cum tii la distanta moliile?

Cand cureti dulapul, inainte de traditionalul Pronto pentru lemn, foloseste o solutie de apa si sapun, uscand apoi foarte bine rafturile. Asigura-te ca toate hainele pe care le pui in dulap sunt curate si strecoara in buzunare odorizante cu parfum de cedru, rozmarin, lemongrass sau levantica. Poti chiar sa asezi o cutie cu astfel de produse destinate alungarii moliilor in dulap.

Cand va trebui sa reiei acest proces?

Oricata satisfactie iti poate oferi un dulap curat, ordonat si parfumat, cu siguranta nu vrei sa aloci prea mult timp pentru curatenia dulapurilor de haine. Noi iti recomandam sa te folosesti de orice accesorii de depozitare ai la indemana pentru a pastra ordinea de cate ori deschizi usa dulapului. Iar daca spatiul este limitat, roteste hainele periodic, pentru a avea acces si la cele care nu sunt tocmai la vedere.

Sursa: getsetclean.ro