Transformarea finala

Daca esti in pozitia sa urci muntele pana la capat, o sa vina si ziua cand pleci spre varf. De obicei esti obosit de toate celelalte zile de pana atunci, resursele ti s-au imputinat, nu mai ai prea mult timp pana cand trebuie sa impachetezi si sa pleci acasa, vremea iti poate face mereu surprize si nu mai continui peisajul apocaliptic. Dupa ce vei capata ceva experienta vei sti toate astea, dar nu inseamna ca iti va fi mai usor sa scurgi ultimele picaturi de vointa si de energie ca sa pui piciorul pe varful muntelui si sa te dai jos intr-o bucata. Doar ca iti vei putea seta moralul. Vei sti ca va trebui sa te astepti la o situatie mai grea decat te astepti.

Munca de pana atunci probabil te-a impins la limita. Acum e momentul sa transformi limita si sa te transformi pe tine. Limita este punctul final a ceea ce esti. Mai departe vine ceea ce poti deveni. De multe ori apar intrebarile si teama ca nu vei gasi raspunsurile cu care sa termini jocul. Dar asta e farmecul ascensiunii. Fiecare pas pe care reusesti sa il faci mai departe te imbogateste mai mult decat toti pasii pe care i-ai facut in zilele sau saptamanile anterioare. In acelasi timp te poate apropia de marginea prapastiei. Acum este momentul sa fii mai mult decat erai pana acum. Acum nu mai este momentul sa fii pe acolo, pe aproape, acum e vremea sa dai tot si sa te scuturi de toate adversitatile care ti s-au ridicat in fata. Nu ca sa le arati lor ca esti deasupra lor, ca sa iti arati tie.

Imi aduc aminte de doua momente: cum in 2004 pe Khan Tengri am iesit dintr-un cort inghesuit si am plecat prin gerul aproape polar de afara spre varf, desi eram obosit de ritmul ascensiunii de pana atunci, cu care nu eram obisnuit si in 2013 pe Nanga Parbat, cum am plecat spre varf in pofida faptului ca nu calculasem bine proviziile de gaz cu care topeam zapada si nu am putut sa beau sau sa mananc nimic in noaptea de dinainte. Au fost doua zile bune in care am reusit sa mai pun o caramida la constructia de pana atunci.

Imi aduc aminte si de alte momente cand nu am facut-o. Nu se va intampla de fiecare data sa devii ceva mai mult decat esti, dar cu atat mai mult trebuie sa apreciezi atunci cand reusesti sa faci sa se intample.