Cateva avantaje ale pregatirii formale

Daca in articolul precedent vorbeam despre importanta gandirii critice si a filtrului personal asupra informatiilor primite, m-am gandit ca nu ar fi rau sa ajungem si la baze. Oamenii sunt diferiti, unii prind din zbor cum se fac anumite lucruri, unii au acel ceva pentru activitatea respectiva, dar altii, majoritatea, au nevoie de explicatii, de initiere si de perfectionare a deprinderilor. Lucrurile stau la fel si in alpinism. Am avut ocazia sa vad cum Adriana Bolboasa, care nu mai luase contact cu cataratul, aflata din intamplare la un open de escalada, a imprumutat niste espadrile si un ham si a parcurs cap de coarda mai multe trasee de dificultate medie. Mi s-a parut admirabil si extraordinar. Asta inseamna talent si potential, pe care ulterior, cei care si-l descopera, aleg daca si-l valorifica sau nu. Sper ca Adriana sa se mai catere si in viitor.
Dar a fost singura data cand am vazut asa ceva. De cele mai multe ori, am vazut calea normala de evolutie, adica cea bazata pe munca multa. Cea mai mare satisfactie din activitatea mea de instructor de alpinism a fost cand, dupa mai multe module de initiere si perfectionare, Mihai Cuibus si Mircea Elenin, care, anterior, nu avusesera niciun fel de experienta de iarna pe munte, au reusit sa isi implineasca un vis, sa urce la cei peste 4800 de metri ai varfului Mt. Blanc.
Daca ai ajuns la concluzia ca timpul este un capital irecuperabil, s-ar putea sa vezi cateva avantaje in a urma cursuri de initiere in alpinism sau in a angaja un ghid. Evident, vorbim de cazuri ideale in care toata lumea este responsabila de ceea ce face in procesul respectiv.
In primul rand, nu mai trebuie sa inventezi roata. Informatia este disponibila si sistematizata. Vei incepe sa iti construiesti experienta de la baza si nu vei avea caramizi suspendate in aer. Vei avea mai mult curaj sa incerci anumite lucruri sub indrumarea cuiva care stie ce face. Vei putea sa intrebi pe cineva care are raspunsurile la lucrurile care nu iti sunt clare dintr-un manual sau film de prezentare a unor tehnici sau a unor echipamente. Iti vei putea consolida experienta personala si increderea in sine cu un factor de siguranta crescut.
In alta ordine de idei, daca scopul tau este sa urci un munte, un ghid cu experienta stie drumul sau stie sa il gaseasca. Stie ce pericole pot aparea si ce se poate face pentru a scadea sansa unor accidentari. Este cineva acolo pentru a asigura o experienta in care sa primeze siguranta, in conditiile in care tu poate traiesti aventura vietii tale. Cineva se ocupa de detalii organizatorice cu care tu nu vrei sa iti bati capul.
Am fost in situatia de a raspunde la o intrebare pertinenta, de altfel : de ce un incepator ar fi bine sa apeleze la indrumarea unor profesionisti, in conditiile in care primii mei pasi pe munte nu au fost deloc asa de formali ? Cum nu aveam timp sa povestesc tot ce am relatat mai sus, nu m-am putut gandi decat ca primul, ultimul si poate cel mai important argument il consider o economie fantastica de timp si energie pentru a ajunge in acelasi punct, fie ca este el geografic sau al dezvoltarii personale.