Echilibru

Traim o perioada in care normele de siguranta se predau sistematic si metodic in orice domeniu si alpinismul nu face exceptie. Majoritatea oamenilor invata primele notiuni la sali de escalada de la un antrenor, pe munte multi fac primii pasi pe poteca sau in perete asistati de ghizi sau instructori. Exista carti si filme de tipul « cum sa… ». Toate acestea sunt benefice si normale pentru o societate care evolueaza spre intelepciunea de a nu reinventa roata de fiecare data cand cineva vrea sa se plimbe pe bicicleta. In trecut oamenii invatau in general singuri sau de la un prieten cum sa se lege in coarda, experimentau, se gandeau si analizau situatiile. In general dura mai mult sa ajungi la un anumit nivel fata de perioada actuala. Accidentele erau mai dese. Se invata pe calea cea grea. Exista insa acolo in acel trecut, sa ii zicem mai brutal si bazat mai mult pe selectie naturala, un element util care risca sa se piarda si fara de care, odata ajuns intr-o situatie neprevazuta, in care esti lipsit de accesoriile obisnuite si in care este imposibil sa aplici metodele invatate din carte, sa fie foarte complicat sa iesi.
Sa faci rapel, adica sa cobori pe verticala cu ajutorul corzii, presupune sa ai o carabiniera cu un filet de siguranta si un dispozitiv special prin care se trece coarda generand o frecare, in asa fel incat viteza coborarii se poate controla. In general dispozitivul respectiv se foloseste si pentru a asigura partenerul de catarat. Am vazut destui oameni care nu stiu cum s-ar putea sa isi asigure colegul sau sa faca rapel in cazul in care ar pierde respectivul dispozitiv, situatie deloc imposibila cand esti intr-un perete de stanca. Existe mai multe metode de a rezolva situatia cu ajutorul unei singure carabiniere cu filet sau cu doua sau mai multe carabiniere fara filet. Aceste lucruri sa zicem ca fac parte din capitolul improvizatie, dar iti pot salva ziua si poate mai mult decat atat.
La fel, teoretic si in general si practic, atunci cand se strica vremea, este mai intelept sa intrerupi ascensiunea si sa te retragi. Dar sunt si cazuri cand este mai sigur si mai rapid sa continui pentru a ajunge mai repede intr-un loc adapostit, pentru ca retragerea este foarte laborioasa si te metine mai mult in zona periculoasa. De exemplu, ninsoarea care a inceput brusc a transformat terenul pe care tocmai l-ai parcurs intr-o zona expusa la avalanse si e mai sigur sa fortezi urcarea in vreme rea si sa cobori pe o creasta sigura.
Pentru asta trebuie sa stii foarte bine regulile, sa le respecti, dar sa iti folosesti permanent si creierul pentru a depasi limitarile lor, atunci cand, din cauza situatiilor cu adevarat neprevazute, ele apar. Nu este o reala consolare pentru nimeni atunci cand se intampla un accident, in ciuda faptului ca victimele nu au gresit cu nimic in privinta respectarii regulilor.
Experienta generata de gandirea critica te invata sa analizezi si sa evaluezi permanent schimbarile de situatie si potentialul acestora de a aparea.
Un profesionist nu este cel care lucreaza cu improvizatii, insa un profesionist stie, la nevoie, sa apeleze la ele.