Succesul

Cu totii suntem dornici sa citim, sa auzim si, mai ales, sa experimentam succesul. Ii aplaudam pe cei care au succes si ii uitam cand nu mai au. Ceea ce acceptam mai greu este ca un succes devine valoros deoarece el nu se intampla in fiecare zi. Este valoros pentru ca este suma unor incercari, esecuri, concluzii trase, pe scurt, a unui lung proces de invatare. Performerii stralucesc pe podium, dar nu exista atunci cand nu il prind. Putini stiu ca drumul spre podium este lung si anonim. Putini stiu sa se bucure de acest drum. Este foarte usor sa cadem in capcana de a acorda o mai mare valoare succesului in defavoarea experientei. Consecintele acestei atitudini sunt greu de acceptat: superficialitate atunci cand judeci nereusitele altora, frustrare cand te macina ale tale si din cand in cand niste radiografii atunci cand nu vrei sa te confrunti cu frustrarea de care vorbeam mai devreme. Sa stii cand sa te intorci este delicat si complicat in alpinism. Mai puternici sau mai slabi, multi dintre participantii la acest joc ne-am retras prea devreme si am trait cu consecintele deciziei, mai usor de suportat fizic, dar un pic mai agasante pentru psihic, sau am fortat nota si am intrat in situatii in care consecintele unui esec se traduceau in dezastru. Uneori scapam sa tragem concluziile. Uneori le folosim data viitoare. Uneori nu.
Momentul optim cand e cazul sa renunti ca sa fii in stare sa te depasesti intr-o alta zi nu poate fi invatat citind manuale, bloguri sau articole ca cel de fata. Singura cale sa ajungi sa evaluezi cat mai exact situatia este sa iti dezvolti intuitia prin experienta si antrenament. Antrenamentul te face mai puternic si experienta te ajuta sa evaluezi la ce nivel se ridica antrenamentul tau in conditiile in care te gasesti la un moment dat. Cand stii ca ai in spate suficienta experienta si esti bine antrenat, vei accepta mult mai usor sa iti asculti vocea interioara si sa faci diferenta dintre frica pe care te-ai obisnuit sa o depasesti si instinctul de supravietuire.
Intr-un mediu in care nu vei putea detine niciodata controlul absolut, sa pierzi si controlul pe care il poti avea poate fi fatal.
Sa inveti ca experienta si calatoria interioara sunt mai importante decat rezultatul pentru dezvoltarea ta ca sportiv si ca om face parte din regulile jocului, atunci cand vrei sa il joci cinstit. Dar daca il joci cinstit cresc sansele sa il joci multa vreme.
Succes!
Teofil Vad